Teljesen elbúcsúznak az üvegházhatást okozó gázoktól

A világon elsőként Costa Rica érte el a 99 százalékos megújuló energiahasználatot: 2014-ben már az egész ország energiaellátását szinte teljesen megújuló energiaforrásokból fedezte. Ám itt nem álltak meg. 2021-re szeretnének teljesen műanyag- és karbonmentesek lenni. A klímaváltozás ellen akár a legdrasztikusabb eszközökkel is felveszik a küzdelmet.

Kitűnően hasznosítják a megújuló energiaforrásokat

Costa Rica a világ öt legzöldebb államai közé tartozik és 2021-re szeretne teljesen szén-dioxid mentessé válni. Már most vezető szerepet tölt be a megújuló energiaforrások terén, hiszen 2014 óta szinte az egész ország (annak a 99 százalékát) energiaellátását környezetbarát megoldásokkal oldják meg.


A világ öt legzöldebb állama között tartják számon Costa Ricát

Hála a tekintélyes méretű folyórendszereknek, a számtalan vízesésnek és a heves trópusi esőzéseknek, kitűnően hasznosítják a vízenergiát, mint a leginkább elérhető természetes energiaforrást.

Ám emellett kiaknázzák a geotermikus hőt, a szélenergiát, a biomasszát és a napenergiát is. A megújuló energiaforrások használata nem mellékesen igen jót tesz a lakosság pénztárcájának is: a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően mintegy 21 százalékkal csökkentek a háztartások energiaköltségei.

Felismerték a természetben rejlő lehetőségeket

A rendkívül gazdag biológiai sokféleséggel büszkélkedő Costa Rica az újraerdősítési törekvéseivel látványos környezetvédelmi példát mutat a világnak
– mondta Joseph Eugene Stiglitz amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora. – A területeinek egyharmadát természetvédelmi területté nyilváníttatta, és szinte az összes, szükséges villamos energiáját a természetes vizeiből nyeri.

A Costa Rica-i kormányzat már az 1980-as években felismerte, hogy a természeti adottságai milyen jelentős értéket képviselnek. Az évek során meg is tettek mindent azért, hogy ezeket a területeken megvédjék:

  • állatkerteket zártak be,
  • erdőket telepítettek és
  • egyre több védett területet hoztak létre.

A Costa Rica-i Villamosenergia Intézet (ICE) szerint a villamosenergia-termelés megújuló energiaforrásokra alapozása lehetővé tette, hogy az ország az üvegházhatást okozó gázok egyik legalacsonyabb arányát érje el a világon. És a folyamat itt még nem áll meg.

A legtöbb energiát a vízerőművek biztosítják

Az elmúlt négy évben Costa Rica az ország teljes villamosenergia szükségletét a folyók, a vulkánok, a szél és a napenergia felhasználásával tudta biztosítani. A Karib-tengerhez szorosan kapcsolódó Reventazón folyóra telepített vízerőmű 2016-ban kezdte meg működését, és mára a legnagyobb, ilyen jellegű létesítményként jegyzik Közép-Amerikában.

Az egész ország energiaellátását megújuló energiaforrásokból fedezik

Jelenleg ezen kívül még hat másik, kisebb teljesítményű vízerőmű, számos szélturbina és egy nagyobb naperőmű is üzemel az országban.

A legtöbb energiát a vízerőművekből nyerjük, de jelentős a geotermikus és a szélenergia felhasználása is – írta legutóbbi jelentésében a Costa Rica-i Villamosenergia Intézet. – Ezeket követi a biomassza, és végül a legkisebb százalékban a napenergia.

Nem riadnak meg a drasztikus intézkedésektől sem

Az ország 2017. júniusában felvette a harcot az egyszer használatos műanyaggal is, és néhány éven belül, 2021-re teljesen műanyagmentessé kíván válni. Ettől kezdve a műanyagot száz százalékban újrahasznosítható vagy biológiailag lebontható, és nem kőolaj alapú alternatívákkal szeretnék helyettesíteni. A cél eléréséhez Costa Rica elnyerte az ENSZ Fejlesztési Programjának pénzügyi és technikai támogatását.

A műanyag - és karbonmentesség a mi generációnk feladata – jelentette ki Carlos Alvarado Quesada, Costa Rica nemrég hivatalba lépő, új miniszterelnöke. – Tudjuk, hogy titáni az a törekvésünk, hogy mi legyünk a világ első szén-dioxid mentes országa, ám mindent megteszünk a cél elérése érdekében.

A klímaváltozással drasztikusan harcba szálló országból a tervek szerint 2021-re teljesen kitiltanák a fosszilis tüzelőanyagokat, és elbúcsúznak nem csak a gázolajtól, hanem a benzintől is.

A közlekedési kultúra teljes átalakítása az egyik legjelentősebb kihívás, ám Costa Rica bízik abban, hogy a műanyag-és karbonmentességgel egy „erős üzenetet" küldhetnek a világnak.

Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem ​lehetőség, hanem ​ megoldás környezetvédelmi problémákra!

​Ha szívesen ​támogatnád a ​CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, ​úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy seg​ítsek az elindulásban!

Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem lehetőség, hanem  megoldás környezetvédelmi problémákra!

Ha szívesen támogatnád a CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek az elindulásban!

Okos döntéssel akarsz passzív jövedelmet szerezni?

A világon már több mint 14.000 szavaztak bizalmat környezetvédelmi projektünknek, amivel havi rendszeres bevételhez is juthatsz. Három egyszerű lépésben megmutatom, hogy miért érdemes másként gondolkodni, mint ahogy a körülöttünk lévő világ diktálja!

Add meg elérhetőségedet és bemutatom, hogy hogyan tudsz te is a környezetvédelemmel olyan biztos bevételhez jutni, ami termelőeszköz s nem fogyasztási cikk (akkor is pénzt termel, amikor nem vásárolnak).