Rekordmagasságokban az áram ára

Érdekes cikkre bukkantam a neten, ami alátámasztja azt a nézetet, hogy a most még olcsó villamos energia ára idővel tényleg megdrágul (hogy az adók vagy más okok miatt, az még kérdéses). Lássuk a cikket:

Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd – írja a Bloomberg hírügynökség. A német és belga árak 2008 óta most a legmagasabbak, míg a francia áram értéke hat hete nem volt ilyen magas az azonnali piacon. Egy megawattóra ára Németországban 90,5 euróba, míg Belgiumban 110 euróba kerül. Az áram ára hétfőn 40 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt két hétben, mielőtt a sarkvidéki hideg betört a kontinensre. A román piacon tegnap hajnalban 49 eurót kértek a megawattért, miközben Magyarországon 44 euróba, Csehországban és Szlovákiában pedig 38 euróba került ugyanennyi villamos energia.

Tény, hogy Nyugat-Európában harminc éve nem volt a mostanihoz hasonló hideg. A folyók alacsony vízszintje miatt alig termelnek a vízerőművek, Franciaországban például 1959 óta nem volt a tavaly decemberihez hasonló szárazság, és gyakoriak az atomreaktorok hosszú ideg tartó kiesései. Ilyen körülmények között rekordszinthez közelít a franciák áramigénye, és energiafelhasználásukat minden bizonnyal korlátozni fogja az EDF és a Uniper erőműveinél meghirdetett hétfői sztrájk is. A francia helyzetet súlyosbítja, hogy a biztonsági ellenőrzések késlekedése miatt az EDF 58 atomerőművéből hat nem működik. Ezek újbóli üzembe helyezése két hét múlva várható. A román kormány közben vészforgatókönyvet dolgozott ki a lakosság villamos energiával való ellátására – írja az Economica.net hírportál. „Amennyiben a fagyok miatt veszélybe kerülne az állampolgárok biztonsága, első lépésként betiltjuk az exportot, és belföldön osztjuk szét a kivitelre szánt áramot” – jelentette ki hétfőn a Romania televíziónak Sorin Grindeanu miniszterelnök.


Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem lehetőség, hanem  megoldás környezetvédelmi problémákra!

Ha szívesen támogatnád a CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek az elindulásban!

Okos döntéssel akarsz passzív jövedelmet szerezni?

A világon már több mint 14.000 szavaztak bizalmat környezetvédelmi projektünknek, amivel havi rendszeres bevételhez is juthatsz. Három egyszerű lépésben megmutatom, hogy miért érdemes másként gondolkodni, mint ahogy a körülöttünk lévő világ diktálja!

Add meg elérhetőségedet és bemutatom, hogy hogyan tudsz te is a környezetvédelemmel olyan biztos bevételhez jutni, ami termelőeszköz s nem fogyasztási cikk (akkor is pénzt termel, amikor nem vásárolnak).