Rekord kibocsájtás, dől a dominó?

Közel 3 milliárd tonna széntöbbletet mutattak ki a légkörben az utóbbi két forró évben. A rekordnagyságú növekedést ráadásul akkor mérték, amikor az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt. A növekedés a természet válasza a rekordmelegre. Dől a dominó?Évente átlag 2 ppm-mel nő a szén-dioxid légköri koncentrációja, az utóbbi 2 évben azonban rekordütemben, összesen 6 ppm-mel nőtt, az éves szint mára már meghaladta a 400 ppm-et. A többlet a 2015-2016. évi szupererős El Nino – a Csendes-óceán Egyenlítő menti vízfelszínének néhány évenkénti felmelegedése – számlájára írható.Az El Nino újabb negatív hatására az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új műholdja derített fényt. A 2014-ben felbocsátott műhold adatait elemezve jutottak a tudósok arra a következtetésre, hogy a 2011. évihez viszonyított mintegy 3 milliárd tonnás növekedés hozzávetőleg 80%-a – 2,5 milliárd tonna – származott természetes forrásból, nagyjából azonos mennyiségben Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi esőerdeiből.

DÉL-AMERIKA, ÁZSIA A SZÁRAZSÁGTÓL, AFRIKA AZ ESŐTŐL SZENVEDETT

Dél-Amerika trópusi vidékén az El Nino következtében 2015 volt három évtized legszárazabb éve, ezt a növényzet is megszenvedte: a szokásosnál sokkal kevesebb szén-dioxidot vett fel a levegőből.Afrikában ezzel szemben a szokásos mennyiségű csapadék hullott, viszont sokkal melegebb volt az átlagnál, ezért a növényzet erősebben pusztult, ami nagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményezett. Ázsiában szintén nagy volt a szárazság, itt a tőzeg- és erdőtüzek okozták a szén-dioxid-többlet nagy részét – állapították meg a Science tudományos lapban megjelent tanulmány tudós szerzői.Annak ellenére, hogy az El Nino alapvetően csendes-óceáni időjárási jelenség, ez az új kutatás is bizonyítja, hogy közvetett hatásai globálisan éreztetik hatásukat.

FOGYASZTÁSUNK OKOZZA

„Ha elejét akarjuk venni annak, hogy a globális hőmérsékletek veszélyes szintekre emelkedjenek, drasztikusan csökkenteni kell a szénkibocsátást és növelni kell az erdők képességét arra, hogy elnyeljék és tárolják a szenet” – hangsúlyozta Alessandro Baccini, az amerikai Woods Hole Kutatóközpont tudósa.A trópusi erdők kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés elleni harcban, mivel fotoszintézissel elnyelik a szenet. Ám a hősokk hatására kevesebbet nyelnek el, és maguk is szenet bocsátanak ki, amikor felégetik az erdőket, meg amikor a kihalt fák rothadnak.A legtöbb erdőt – évi 15 milliárd fát – elsősorban a takarmánytermesztés, az állattartás miatt tarolják le világszerte – az élelemtermelés felel az erdőirtás 73%-áért és a vízhasználat 70%-áért.Ha komolyan vesszük a párizsi klímaegyezményben vállalt „jóval 2 fok alatti” határ betartását, és a légköri szén 400 ppm alatt tartását, azt csak fogyasztási szokásaink, étrendünk megváltoztatásával érhetjük el.

Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem lehetőség, hanem  megoldás környezetvédelmi problémákra!

Ha szívesen támogatnád a CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek az elindulásban!

Okos döntéssel akarsz passzív jövedelmet szerezni?

A világon már több mint 14.000 szavaztak bizalmat környezetvédelmi projektünknek, amivel havi rendszeres bevételhez is juthatsz. Három egyszerű lépésben megmutatom, hogy miért érdemes másként gondolkodni, mint ahogy a körülöttünk lévő világ diktálja!

Add meg elérhetőségedet és bemutatom, hogy hogyan tudsz te is a környezetvédelemmel olyan biztos bevételhez jutni, ami termelőeszköz s nem fogyasztási cikk (akkor is pénzt termel, amikor nem vásárolnak).