Nem állunk jól – őrült szintre jutott a széndioxid mértéke a levegőben!


Most olvastam egy HVG cikket, amiben újra a vészharangot kongatják a fejük felett a széndioxid kibocsájtással kapcsolatban. 

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy Norvégiában, Kínában a jövőben elektromos autókat kívánnak bevezetni - talán örökre hátat fordítva a fosszilis energiát használó autóknak.

A föld nem csak a mi lakhelyünk, hanem a gyerekeink és az unokáinké is, gondoskodjunk felelősen róla!

Hol tartunk most? A széndioxid koncentráció mértéke a 3 millió évvel ezelőtti szinten van!

Az elmúlt tíz év átlagát 50 százalékkal haladja meg a légkör szén-dioxid-koncentrációjának növekedése, ami nem csak az El Niño időjárási jelenségnek köszönhető, ezzel pedig olyan szintre jutottunk, amilyenre évmilliók óta nem volt példa.

Mi kell még, hogy észbe kapjunk? 2016 a globális felmelegedés félelmetes éve volt – ezzel a címmel írtunk tavaly összefoglalót azokról a vészjósló rekordokról és jelenségekről, amelyek a felmelegedést tavaly nagy mértékben súlyosbították. Ezek után nem is annyira meglepő a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése, amely szerint a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 400 milliomod térfogatrészt (ppm-et). 2015-ben ezt elérte, 2016-ban pedig átlépte a lélektani határként emlegetett értéket. És nem is ez a fő gond: a tavaly 51 ország eszközeivel mért 403,3 ppm azt jelenti, hogy a szén-dioxid-koncentráció növekedése 50 százalékkal meghaladja az elmúlt évtizedben mért átlagos növekedést – írja a BBC.

Az elmúlt 30 évben ez a legnagyobb mértékű növekedés, az 1997-ben és 1998-ban tapasztalt El Niño időjárási jelenség idején 2,7 ppm-mel nőtt az érték, ezúttal pedig 3,3-as növekedést jegyeztek fel. Ehhez ezúttal is hozzájárult az El Niño, de nem győzik hangsúlyozni, hogy az emberi tevékenyég még inkább.

A szén-dioxid ilyen magas légköri koncentrációjára utoljára kb. 3 millió évvel ezelőtt, a pliocén földtörténeti korban volt, ekkor egyébként a Föld átlaghőmérséklete 2-3 Celsius-fokkal magasabb volt. (Éppen ezért tisztáztunk korábban egy fontos dolgot a globális felmelegedésről, hiszen a Föld mindezt kibírja, sokkal inkább mi emberek vagyunk ettől veszélyben.)

Az említett 2 Celsius-fokos növekedés alatt akarja tartani a növekedést a párizsi klímaegyezmény, amiről két dolgot lehet elmondani: a szén-dioxid-koncentráció ilyen szintű növekedése mellett elég nehéz lesz betartani, úgy pedig pláne, hogy az Egyesült Államok kihátrált a megegyezésből.

A jelentés egyébként megjegyzi: a globális felmelegedést szintén erősítő metángáz szintje is jelentősen nő, Leonardo DiCaprio szerint éppen ezért kellene átállnunk a mesterséges húsok fogyasztására. És ha már a megoldásoknál tartunk: a szén-dioxidot is kordában lehet tartani, még a tudósokat is meglepte, hogy etanollá alakítható, míg egy másik kísérlet révén Izlandon kővé kezdték dermeszteni.

Forrás: https://hvg.hu/

Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem lehetőség, hanem  megoldás környezetvédelmi problémákra!

Ha szívesen támogatnád a CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek az elindulásban!

Okos döntéssel akarsz passzív jövedelmet szerezni?

A világon már több mint 14.000 szavaztak bizalmat környezetvédelmi projektünknek, amivel havi rendszeres bevételhez is juthatsz. Három egyszerű lépésben megmutatom, hogy miért érdemes másként gondolkodni, mint ahogy a körülöttünk lévő világ diktálja!

Add meg elérhetőségedet és bemutatom, hogy hogyan tudsz te is a környezetvédelemmel olyan biztos bevételhez jutni, ami termelőeszköz s nem fogyasztási cikk (akkor is pénzt termel, amikor nem vásárolnak).