Az én időmben még másként volt az időjárás

​Gyerek korom óta nagyon szeretem az időjárást. Mindig csodálattal töltött el a természet sokszínűsége. Amikor az őszi ködös estéken a narancssárga lámpák fénye háromszög alakban megvilágította az utcán a felhőtakarókat, a téli hópelyhek sokszínűsége, a nyári gomolygó zivatarfelhők az égen, amik leginkább számomra karfiolra hasonlítottak. Gyönyörködtem bennünk.

Most, már felnőtt fejjel tekintek vissza ezekre az emlékekre, de leginkább az zavar, hogy alig találkozok ezekkel a jelenségekkel. Ősszel már alig van ködös nap, télen úgy kell szurkolnom, hogy az első hóesés még decemberben megtörténjen. Talán a nyár változott kevésbé, kivéve azt, hogy a kánikula akkor 32-33 fokot jelentette, ma pedig már 40 fok közelit.

Megváltozott a természet! Számomra mi sem bizonyítja az, amikor megnézem az előrejelzést - kicsit szakmaibbat - és azt találom, hogy fél hónapban körülbelül átlagosan 4 fokkal magasabb hőmérséklet várható, ahogy ez az ábra is mutatja.

időjárási anomália

Aztán ha távolabbi visszatekintést nézünk, akkor látható, hogy ebben az évszázadban folyamatosan dőltek meg a globális átlaghőmérsékleti rekordok. 

Különböző szakmai véleményeket olvastam, de amit egyszerű józan ésszel le tudok vonni az az, hogy ez így nem működik jól. 

Az idei nyár új híre, hogy Portugáliában akár 50 fok is várható. Magyarországon is majdnem kéthetes piros riasztás lesz érvényben. Ez azt hiszem nem ideális.

Európai hőmérsékleti anomália

Az összeesküvés elméletek hívőinek meg vannak a magyarázataik arra, hogy miért alakulnak így a dolgok, de én egyszerűen azt gondolom, hogy ez nem másról szól, mint a felelősség -nélküli- emberi viselkedésről. Úgy él az emberiség, mintha mindenből mindig miden lenne. Én hiszek a bőség szemléletben, de úgy gondolom, hogy az emberiség használjon annyit a nyersanyagaiból, amennyire tényleg szüksége van!

Mi a megoldás?

Abban nem  hiszek, hogy hirtelen mindenki megváltoztatja a szokásait - túl rabjai vagyunk a kényelemnek. Viszont abban már hiszek, hogy én tehetek azért, hogy dolgok változzanak, kicsiben. Ha én már meg teszem azt, amit meg tudok, akkor miért ne lehetne ez jó példa másoknak? S ha a példám jó, akkor az már másolható. Ez pedig azt jelenti, hogy folyamatosan nő azoknak a száma, akik másként teszik a dolgaikat azért, hogy védjék a környezetüket.

Akár szelektív szemét gyűjtésről van szó, vagy utazáskor autó helyett bringát vagy tömegközlekedési eszközt használ valaki, máris eggyel kevesebb terhet adunk át a földünknek, vagy akár napelemek telepítésének támogatásával váltják ki a fosszilis energia forrásokat.

Személy szerint szeretném elkerülni, hogy úgy járjak, mint a Szilaj című mesefilmben a cowboyok, akik meg akarták ülni a vadlovat, de az ledobta őket.

Mottóm pedig: Think globally, act locally! - azaz gondolkodj világ szelésesen és cselekedj, ahol élsz!

Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem ​lehetőség, hanem ​ megoldás környezetvédelmi problémákra!

​Ha szívesen ​támogatnád a ​CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, ​úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy seg​ítsek az elindulásban!

Te is tegyél a környezetért!

Tudatos környezetvédelem

A napelem ma már nem lehetőség, hanem  megoldás környezetvédelmi problémákra!

Ha szívesen támogatnád a CO2 kibocsátás csökkentését óvva környezetünket, úgy , hogy közben pénzt is keresel, akkor csatlakozz a világszéles rendszerünkhöz és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek az elindulásban!

Okos döntéssel akarsz passzív jövedelmet szerezni?

A világon már több mint 14.000 szavaztak bizalmat környezetvédelmi projektünknek, amivel havi rendszeres bevételhez is juthatsz. Három egyszerű lépésben megmutatom, hogy miért érdemes másként gondolkodni, mint ahogy a körülöttünk lévő világ diktálja!

Add meg elérhetőségedet és bemutatom, hogy hogyan tudsz te is a környezetvédelemmel olyan biztos bevételhez jutni, ami termelőeszköz s nem fogyasztási cikk (akkor is pénzt termel, amikor nem vásárolnak).